Bouwvergunning fase 1 Masterplan Blauwe Poort goedgekeurd

Eind 2020 keurde het Kortrijkse schepencollege de bouwvergunning goed voor de eerste fase van het Masterplan Blauwe Poort.

In deze eerste fase worden de hoekappartementen aan de Vuurkruiserslaan, Invalidenlaan, Sint-Denijsestraat en Elfde Novemberlaan vervangen door rijwoningen en hoekwoningen.

In totaal trekken we in deze eerste fase, na de sloop van de verouderde woningen, 47 nieuwe woningen op.
13 daarvan zijn drieslaapkamerwoningen, in 30 van de woningen zal je kunnen beschikken over vier slaapkamers, de laatste vier huizen beschikken over zes slaapkamers geschikt voor maximaal 8 bewoners.
Met de bouw van deze meergezinswoningen vullen we een vraag in op de woningmarkt.
Bepaalde gezinnen staan intussen al meer dan 10 jaar op de wachtlijst voor een bepaald type woning.

We proberen altijd een zo goed mogelijke mix te maken tussen verschillende types woningen. Zo doen we in de omgeving van de Vuurkruiserslaan nu een inhaalbeweging voor grotere woningen. In de Emmanuel Viérinwandeling renoveren we straks dan weer de kleinere woningen.

Naast de bouw van de rij- en hoekwoningen aan de Vuurkruiserslaan, Invalidenlaan, Sint-Denijsestraat en Elfde Novemberlaan investeren we ook in een grotere toegankelijkheid van het park Blauwe Poort.
Zo moet een extra doorsteek in het verlengde van de Ijzerfrontlaan en de Vuurkruiserslaan ervoor zorgen dat je extra makkelijk in park Blauwe Poort terecht komt.

Tussen de Viérinwandeling en de Vuurkruiserslaan worden dan weer kleine steegjes gemaakt die leiden naar gemeenschappelijke tuinen met o.m. een gemeenschappelijke bergplaats met fietsenstalling.
Die collectieve tuinen kunnen ook via de achterdeur van de woningen bereikt worden.

De nieuwe woningen zullen wat dieper van de straat liggen dan nu het geval is waardoor er ruimte ontstaat voor grotere voortuinen, meer groen in de straat en groepjes parkeerplaatsen.

In de Vuurkruiserlaan wordt gekozen voor ruime gezinswoningen die Bijna Energie Neutraal zijn, zogenaamde BEN-woningen. Het betekent onder meer dat we per cluster rijwoningen een gegroepeerde verwarming voorzien en kiezen voor de aanleg van hellende daken die toelaten om er zonnepanelen en zonnecollectoren op te plaatsen.

De werken van deze eerste fase starten in het najaar van 2021.